Wereldprimeur: brandwerende tourniquet

Gelegen in het centrum van Eindhoven ligt winkelcentrum Heuvel. Het Winkelcentrum heeft winkels, restaurants en een casino en krijgt een volledige make over. Doel is de bezoekers een compleet nieuwe shopping ervaring te geven. We denken dat het winkelen van de toekomst veel meer een beleving moet zijn dan het uit aanbieden van producten alleen. Dit winkelgevoel start direct op het moment dat je winkelcentrum de Heuvel betreedt door de unieke Bauporte tourniquet. Dit is namelijk de eerste deur ter wereld die zo gebouwd is, legt opdrachtgever David Visser van CBRE Global Investors uit.

Het ontwerp van architecten Dunnett Craven (UK) en van Aken Architecten (NL) omvat o.a. nieuwe LED verlichting en entrees. Het was nodig dit afstemmen op de nieuwe brand en veiligheid verordeningen, welke drastisch zijn veranderd sinds de bouw van het gebouw in 1992. Een van de belangrijkste uitdagingen was een entree vanaf de parkeerplaats te creëren. De deur moest 30 minuten brandwerend zijn en ook een barrière vormen voor de voor uitlaatgassen uit de parkeergarage. Dit terwijl vanuit esthetisch oogpunt geen enkele concessie gedaan mocht worden, “verklaart James Craven van Dunnett Craven architecten. Bekijk op deze site alle projectbeelden en impressies.

De entree opnieuw uitgevonden

Door de nieuwe brandverordeningen hebben architect en opdrachtgever gekozen voor een brandwerende, glazen tourniquetdeur. Door de 3,6 m hoogte van de deur, zou dit een uniek entree systeem worden. “Ik zocht naar een bedrijf dat deze ‘one-of-a-kind touniquet kon ontwikkelen en dan kom je al snel uit bij Bauporte.

winkelcentrum entreedeuren

Ze hadden een ontwerp dat aan alle brandveiligheidseisen voldeed maar gingen vervolgens nog twee stappen verder dan dat. Ze ontwikkelde een brandwerende deur, waarbij de nachtdeuren zich automatisch kunnen sluiten en verwerkten ambiant LED verlichting in het plafond,” legt Visser uit.


brandwerende draaideur

Na controle heeft ook de plaatselijke brandweer aangegeven dat dit entree systeem alle verwachtingen heeft overtroffen. Maar ook het klimaat controle systeem was een belangrijk aspect; Bauporte heeft het systeem dus danig getest en geoptimaliseerd dat ook bij koude dagen de temperatuur direct achter de deur volledig gecontroleerd is.


brandveilige tourniquets14

Tot in de Ambiant LED verlichting in het plafond is terug te zien hoe deze automatische touniquet deur volledig custom made ontwikkeld is.Naast deze brandwerende tourniquet, zijn er inmiddels plannen om op meerdere plekken in het project gebruik te maken van de unieke Bauporte touniquet deuren, ten einde de continuïteit van het totale winkelconcept te waarborgen.


 

 

parkeergarage draaideur

De 30 minuten brandwerende Royal Prestige tourniquet deur (RP 4200 AYN MCW FP30) heeft een volledig roestvrij stalen constructie en is geplaatst op de eerste verdieping onder de grond.


brandveilige tourniquet

De tourniquet deur heeft automatisch inklapbare deurvleugels in geval van calamiteiten of brand. ‘s Nachts kan de deur automatisch sluiten wanneer er brand ontstaat, waarmee het complete entree systeem een 30 minuten durende brandwand vormt.


room mate 9

Bauporte ontwikkelde een overdruk systeem -lucht gordijn- en heeft deze weggewerkt in de vloer om te voorkomen dat de uitlaatgassen uit de parkeergarage in het winkelcentrum terecht kunnen komen.